Infolinia: 801 502 602

MORESO to bakalie i ziarna pozyskiwane ze sprawdzonych i odpowiednio wyselekcjonowanych upraw z całego świata. Marka adresowana jest do klientów, którzy cenią sobie atrakcyjny stosunek jakości do ceny. Produkty MORESO cechują się doskonałym smakiem i aromatem. Minimalistyczny design opakowania idealnie podkreśla różnorodność asortymentu oraz jego naturalność.

ZIARNA I PESTKI
ORZECHY
SUSZONE OWOCE

AMARANTUS

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin na świecie. Obecnie uprawia się go we wszystkich zakątkach świata. Największe plantacje znajdują się w Ameryce Północnej i Południowej oraz Azji Południowo-Wschodniej. Ziarna amarantusa są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Kraj pochodzenia: Ameryka Południowa, Azja Południowo-Wschodnia, Afryka

MAK NIEBIESKI

W kuchni polskiej stanowi główny składnik wielu świątecznych potraw. Mak jest bogaty w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne m.in. fosfor, wapń oraz potas. Wykorzystywany głównie do wypieku ciast i przygotowania deserów.

Kraj pochodzenia: Czechy, Węgry, Słowacja, Turcja, Hiszpania, Anglia, Francja, Chiny, Australia

MAK NIEBIESKI MIELONY

Mak mielony Moreso to 100% maku. Produkt nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Idealny do wypieku ciast oraz tworzenia deserów.

Kraj pochodzenia: Czechy, Węgry, Słowacja, Turcja, Hiszpania, Anglia, Francja, Chiny, Australia

CHIA SZAŁWIA HISZPAŃSKA

Chia zaliczana jest  do produktów "super food". Według naukowców regularne spożycie chia zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, skutecznie poprawia pamięć i wspomaga odchudzanie. Chia można dodawać do koktajli, sałatek oraz sosów.

Kraj pochodzenia: Argentyna, Meksyk, Boliwia

SIEMIĘ LNIANE

Uważa się, że siemię lniane swoje niesamowite właściwości zdrowotne zawdzięcza m.in. kwasom omega-3 oraz omega-6 a także dużej zawartości kwasu foliowego i magnezu. Regularne spożycie siemienia wspomaga odporność.

Kraj pochodzenia: Rosja, Ukraina, Mołdawia, Kazachstan, Kanada

SEZAM ŁUSKANY

Uważa się, że sezam jest cennym źródłem wapnia. W swoim składzie zawiera fitosterole niezbędne do prawidłowej pracy serca. Ziarna sezamu mogą być wykorzystane w kuchni do wypieków, sałatek, sosów oraz zup orientalnych.

Kraj pochodzenia: Indie, Pakistan, Sudan, Etiopia, Nigeria

SEZAM CZARNY

Sezam czarny jest cennym źródłem białka oraz witaminy B12. Uważa się że jest bardziej aromatyczny niż sezam biały. Wykorzystywany głównie do dań kuchni orientalnej.

Kraj pochodzenia: Indie

PESTKI DYNI - ŁUSKANE

Najczęściej używane w piekarnictwie, jako posypka lub dodatek do wypieków. Pestki dyni są także jednym ze składników musli i zdrowych batonów. Zawierają znaczące ilości witaminy E, B1 oraz B2.

Kraj pochodzenia: Chiny, Ukraina, Mołdawia

SŁONECZNIK - ŁUSKANY

Nadaje potrawom wyrazisty smak oraz wzbogaca je w cenne wartości odżywcze. Używany, jako dodatek do wypieków, sałatek i zup. Często polecany do bezpośredniego spożycia, jako zdrowa przekąska. Słonecznik jest cennym źródłem witaminy E, D oraz B6.

Kraj pochodzenia: Bułgaria, Ukraina, Mołdawia, Chiny, Argentyna

MIGDAŁY NATURALNE - TARTE

Migdały naturalne tarte MORESO to innowacyjny produkt, który ułatwia pracę w kuchni. Migdały po zmieleniu są natychmiast pakowane, dzięki czemu po otwarciu mają idealną konsystencję oraz zapach.Produkt jest w 100% naturalny i nie zawiera środków konserwujących.

Kraj pochodzenia: USA, Australia, Hiszpania

ORZECHY NERKOWCA

Orzechy nerkowca stosowane są, jako zdrowa przekąska lub dodatek do mieszanek bakaliowych. Weganie wykorzystują je również do produkcji mleka roślinnego. Nerkowiec jest cennym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza.

Kraj pochodzenia: Wietnam, Indie, Brazylia, Afryka

ORZECHY BRAZYLIJSKIE

Jako jeden z nielicznych orzechów pozyskiwany jest z naturalnego środowiska, którym są lasy puszczy Amazońskiej. Orzechy można zjadać na surowo lub stosować, jako składnik sałatek owocowych lub deserów. Orzech brazylijski jest naturalnym źródłem selenu.

Kraj pochodzenia: Brazylia, Boliwia

ORZECHY WŁOSKIE

Jest podstawowym składnikiem wielu ciast i deserów. Używany również jako dodatek do dań głównych, sałatek i sosów. Bardzo dobrze komponuje się w towarzystwie deski serów i wina. Idealny jako zdrowa przekąska do pracy i szkoły. Orzechy włoskie są cennym źródłem kwasu foliowego, cynku oraz miedzi.

Kraj pochodzenia: Polska, Bułgaria, Ukraina, Mołdawia, USA, Chiny

MIGDAŁY PŁATKI

Najczęściej, aby wydobyć niezwykły migdałowy aromat płatki podpraża się w piekarniku lub na suchej patelni. W naszej ofercie Istnieje możliwość dopasowania grubości płatków do indywidualnych potrzeb klienta.

Kraj pochodzenia: USA, Australia, Hiszpania

PISTACJE PRAŻONE SOLONE

Często nazywane zielonymi migdałami. Cenione za wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze. Zawierają duże ilości potasu oraz luteiny. Pistacje najczęściej wykorzystywane są do przygotowania ciast i deserów oraz jako smaczna przekąska.

Kraj pochodzenia: Iran, Stany Zjednoczone, Grecja

MIGDAŁY NATURALNE

Migdał jest pyszną i zdrową przekąską bogatą w cenne dla zdrowia składniki odżywcze. W kuchni najczęściej stosowany, jako dodatek do ciast i deserów. Migdał jest także idealnym surowcem do produkcji mleka roślinnego. Stanowi bogate źródło witaminy E oraz B2.

Kraj pochodzenia: USA, Australia, Hiszpania

WIÓRKI KOKOSOWE

Używane głównie w cukiernictwie jako dodatek do ciast i deserów. Z podprażonych wiórek koksowych można uzyskać zdrowe i naturalne masło kokosowe. Dzięki dużej zawartości potasu oraz magnezu wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Kraj pochodzenia: Indonezja, Sri Lanka, Wietnam, Filipiny

ORZECHY WŁOSKIE - TARTE

Orzechy włoskie tarte MORESO to innowacyjny produkt, który ułatwia pracę w kuchni. Orzechy po zmieleniu są natychmiast pakowane, dzięki czemu po otwarciu mają idealną konsystencję oraz zapach. Produkt jest w 100% naturalny i nie zawiera środków konserwujących.

Kraj pochodzenia: Polska, Bułgaria, Ukraina, Mołdawia, USA, Chiny

ORZECHY LASKOWE

Posiada liczne właściwości i wartości odżywcze. Zawiera spore ilości witaminy E. Cenione za wyjątkowy smak i aromat, który uwalnia się w trakcie obróbki termicznej. Najczęściej wykorzystywane do przygotowania ciast i deserów.

Kraj pochodzenia: Polska, Turcja, Bułgaria

ORZECHY ZIEMNE - FISTASZKI

Orzechy ziemne (arachidowe) popularnie nazywane fistaszkami posiadają duże ilości białka. Wykorzystywane do produkcji masła orzechowego oraz jako posypka do ciast i deserów.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone, Argentyna, Brazylia, Indie, Chiny

ŚLIWKI KALIFORNIJSKIE CAŁE OWOCE

W kuchni stanowi podstawę wielu wykwintnych dań i sosów. Śliwka suszona dodawana jest również do mieszanek mussli oraz zdrowych batonów. Zawiera duże ilości błonnika, który wspomaga trawienie.

Kraj pochodzenia: Chile, USA

MORELE CAŁE OWOCE

Morela suszona jest głównym składnikiem mieszanek mussli. Wykorzystywana również w kuchni jako składnik deserów i ciast. Suszone morele zawierają dużo potasu, fosforu i błonnika.

Kraj pochodzenia: Turcja, Chiny

RODZYNKI SUŁTAŃSKIE

Najpopularniejsze bakalie wykorzystywane w cukiernictwie i piekarnictwie. Rodzynki są często głównym składnikiem ciast, deserów i słodkich bułek. W kuchni używane także do podkreślenia smaku mięsa. Rodzynki dodawane są także do mieszanek mussli i batonów typu crunch. Zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.

Kraj pochodzenia: Iran, Indie, Turcja

JAGODY GOJI

Uprawiane głównie w krajach azjatyckich. Obecnie wykorzystywane jako składnik mieszanek mussli, batonów, jako dodatek do owsianek a także mieszanek bakaliowych. Dodawane także do ciast i deserów oraz sałatek.

Kraj pochodzenia: Chiny

ŻURAWINA SUSZONA

Stosowana w cukiernictwie jako składnik ciast i deserów. Żurawinę używa się również do urozmaicenia smaku pieczywa. Jest składnikiem mieszanek mussli i zdrowych batonów. Dzięki dużej zawartości taniny skutecznie zapobiega chorobom układu moczowego.

Kraj pochodzenia: USA, Chile, Kanada

CHIPSY BANANOWE

Stosowane głównie jako zdrowa przekąska lub składnik mieszanek mussli i batonów. W cukiernictwie używane do dekoracji ciast, tortów i deserów. Suszone banany są źródłem witaminy A, B1, B2, B12 oraz E.

Kraj pochodzenia: Filipiny